ABK Bridge Vereniging Amsterdam
11 augustus 2015

Aller Beste Kollum (15) - Erasmus kroegentocht Rotterdam

Samen met ex-maat Wessel speelde ik afgelopen weekend de Erasmus kroegentocht in Rotterdam. Het Erasmus toernooi is een jaarlijks evenement met 4 toernooien van donderdag tot en met zondag in de eerste week van augustus. Achtereenvolgens worden er een butler, mixed, kroegentocht en open paren toernooi gehouden in en rond de Rotterdamse bridge sociëteit "De Lombard". De eigenaar van  De Lombard (Roefi Vilier) zorgt altijd voor een goed georganiseerd en gezellig geheel.
Een kroegentocht is altijd een beetje een loterij. Onze eerste ronde was daar exemplarisch voor:

                                               

Noord opende de bieding met een multi 2, zuid na enig nadenken 2. Na tweemaal pas hield Wessel op de oostplaats de bieding open met een doublet. Zuid vond nu dat ie best een aardige kaart had en bood 3. Ik bood 3♠ (een goede tactiek om in deelscoregevechten met negen troeven samen tot driehoogte te bieden). Noord tenslotte beging de doodzonde om nog 4 te bieden (vermoedelijk gebaseerd op de denkpauze van zijn maat voordat deze 2 bood). De verdediging was meedogenloos: klaveren uit, harten voor het aas, klaver getroefd, A, klaver getroefd en H waarna de dummy overleden was en het contract 3 down. 100% voor de good guys. Op de meeste tafels opende noord een zwakke twee in  of opende zuid de bieding waarna OW niet meer in de bieding kwamen. De meeste paren haalden dan ook een plusscore door een hartencontract te maken (oost vond de klaverenstart nergens). 
Het loterij-effect: of de tegenstander een multi speelt of een zwakke twee bepaalde hier de score.

Het volgende spel liep het loterij-effect juist de verkeerde kant op:

                                                 
Noord opende 1, niet tegen wel volgde Wessel goed met 3♠, zuid 4 en ik 4♠. Noord maakte nu de goede beslissing door nog 5  te bieden (4♠ tegenspelen levert NZ slechts 30% op). Met twee azen en een heer doubleerde ik dit uiteraard (geen enkel paar mocht ongedoubleerd 5 spelen) maar het contract bleek met het voor de leider gunstige ruitenzitsel en een onverwachte vierkaart  bij maat niet down te branden. Toch nog 20% voor de moeite...

Gedurende het toernooi ging er echter steeds meer meezitten en onze zelfbedachte 2 "Ruiterberg-opening" (5+onbekende vierkaart hoog) leverde ook nog eens een tweetal toppen op. Verdienden we dan zelf helemaal niets? Naja, geen slagen weggeven en op het juiste moment dingen doen levert genoeg op. Zo ook dit stukje systeemvlijt:

                                               
Ik opende de oosthand met 2 (altijd sterk), de 2 relay van Wessel vroeg, 2♠ toonde nu een mancheforcing hand in schoppen. 2SA vroeg verder en 3SA toonde een hand met 9 slagen in SA op basis van de goede schoppenkleur. Wessel had nu een makkelijke pas. Slechts een enkel paar wist hier slem te bereiken en 3SA +3 scoorde 85% omdat natuurlijk bijna het hele veld in schoppen zat.

Nadat de stofwolken waren opgetrokken bleken we met ruim 64% eerste te zijn geworden. Vreemd genoeg leverde dat dinerbonnen op met een lagere waarde dan die van de plaatsen 2 en 3, maar er zijn wel vreemdere dingen in Rotterdam natuurlijk.

Olafsluiten