ABK Bridge Vereniging Amsterdam
8 januari 2016

Juryrapport over de Aller Beste Kollum

Toen James mij ruim een jaar geleden strikte voor de jury van de AllerBeste Kollum, heette deze nog anders, maar dat duurde maar even. In een jury van drie mocht ik als voorzitter zelf mijn twee medeleden kiezen en mijn criterium was meteen duidelijk: beiden moesten verstand van zaken hebben – van bridge én van schrijven over bridge dus – maar het moesten ook mensen zijn van wie zelf niet zo gauw een column te verwachten was, anders zou ik immers eigenhandig de kans op inzendingen verkleinen… Maar dat hoefden Aris en Gerard natuurlijk niet te weten toen ik hen vroeg.

De ‘competitieperiode’ zou één kalenderjaar beslaan en over een prijsje moest nog worden nagedacht, zij het dat niemand daar financieel onafhankelijk van zou worden, om de woorden van James te lenen.
De ontvangst van de verhalen ging met horten en stoten en bereikte een uitgesproken piek in maart, maar uiteindelijk kwamen we tot de mooie score van 21 kollums, oftewel bijna 2 per maand. Er waren ‘veelplegers’, zoals Jan van Bruchem en Peter van Montfoort, er waren eenlingen als Auke, Miep, Tom en Robert Zuiverloon, van wie de laatste meteen een reglementsvraag opwierp: mochten niet ABK-leden ook een gooi doen? Daar konden we als jury kort over zijn: ja, dat mocht – het ging tenslotte om verhalen ter opluistering van onze site en dan was het niet handig om een grens bij eigen volk te trekken.

De werkwijze waarmee we als jury tot onze bekroning kwamen, ontstond vrij natuurlijk: we besloten elk een shortlist van 5 inzendingen te kiezen en deze naast elkaar te leggen. Twee inzendingen bleken op twee van de drie lijstjes voor te komen en zijn daarmee goed voor een eervolle vermelding: kollum 17 van Douwe, ‘Sliding of uitglijder?’ en kollum 18 van Robert over het lustrum van USUil, geheel toevallig allebei met een hoofdrol voor uw juryvoorzitter.

Drie inzendingen kwamen op ons aller lijstjes voor en we besloten dan ook uit deze drie een winnaar te kiezen: kollum 5 van 6 maart, ‘Blokkade’, geschreven door James, kollum 9 van 30 maart, ‘Berry bridget beter’, van Jan van Bruchem en Kollum 20 van 10 oktober, ‘Boer zoekt vrouw’, eveneens van Jan van Bruchem, waarmee 2 van diens 7 inzendingen in de top-3 zijn beland.
Bij de beoordeling van de 21 inzendingen hebben wij vooral gelet op:
• de leesbaarheid/stijl van het stuk
• de leerzaamheid/originaliteit van het probleem
• het niveau van de analyse
Waarbij wij een zekere voorkeur hadden voor die inzenders die, om met een van de juryleden te spreken, ‘hun briljantheid niet al te duidelijk op de voorgrond plaatsten’.

Met de kanttekening dat de winnaar volgens de jury niet meer dan een neuslengte voorsprong had, is het ons een eer tot schrijver van de AllerBeste Kollum van 2015 uit te roepen: James Gerritsen met ‘Blokkade’.

Mede namens mijn twee medejuryleden, Gerard Koetsier, Aris Oskam:

Rien VerhoefBovenstaande foto "Blocking in bridge" werd, als prijs van de jury, aan James overhandigd.


sluiten