ABK Bridge Vereniging Amsterdam
15 november 2016

ABN Amro toernooi revisited

De telefoon gaat. Het is Peter Vrouwes. Henny wilde niet dat hij zou bellen, maar het bridgebloed kruipt zelfs door de telefoonlijn.
“Heb je het stukje van Willy over het ABN Amro toernooi al gelezen?”
“Jazeker, Willy heeft mij gevraagd het te plaatsen.”
“Nou”, zegt Peter, “het is hartstikke lekker voor Willy en Enno dat ze een heel mooi resultaat halen op het besproken spel, maar wij zaten in 3SA en dat maak je ook altijd!”
“Ik nam ♠A meteen in de eerste slag, want ophouden heeft geen zin. Om 9 slagen te halen mag je niet meer van slag en dus moet de hartenkleur vier slagen opleveren. Dat betekent dat H in noord moet zitten en op zijn hoogst derde! Dan heb je ook nog twee entrees in west nodig: één om H er uit te snijden en één om van de vierde harten te kunnen genieten!! Dus speelde ik in de tweede slag H, in de derde V en zag dat ik in de vierde slag B kon overnemen.
Vervolgens sneed ik twee keer in harten en na A was T in de dummy hoog en bereikbaar via 2 naar 7. Negen slagen: één in schoppen, vier in harten en vier in klaveren.”

Mooi gespeeld, Peter.

Dat er een bijzonder zitsel nodig is voor 3SA is helder (klaveren 3-2, H goed en hoogstens derde), maar zo’n bijzonder verdeling geldt voor het 4 contract ook. Dat maak je vreemd genoeg eveneens. Het lijkt er op dat je na een schoppenstart tempo tekort komt, maar het lukt allemaal toch net. Bijvoorbeeld:
Noord start schoppen, oost neemt ♠A en speelt 3 naar B voor de H van noord. Die casht ♠V en dan lijkt het alsof schoppen door (troeven in oost mag natuurlijk niet, anders verlies je naast A en H ook nog eens H) west troefkort gaat maken. Dus noord probeert ♠7; in oost 8 weg en west troeft.
Opnieuw ruiten, nu vanuit west naar 9 en zuid wint met A.
♠H wordt door west getroefd (in oost een klaveren weg), twee keer de troefsnit en een derde ronde troef zorgen voor 10 slagen…

Je maakt wat mee op zo’n ABN Amro toernooi.

James


sluiten