ABK Bridge Vereniging Amsterdam
1 april 2020

ABK en de Club Battle

Het bestuur had ons gevraagd of we zin hadden om voor de club mee te doen aan de club battle. Het heeft een jaar geduurd, maar in het bridgeblad van april waren we aan de buurt.
Voordat we ingaan op twee spellen is het misschien leuk om kort te vertellen hoe zo’n club battle biedwedstrijd gaat. Sjoerd Wartena van de NBB komt bij je thuis en brengt 8 spelmapjes mee en twee biddingboxjes. Hij doet zelf de biedingen van de ‘tegenpartij’. Na afloop van een bieding vraagt hij soms naar de betekenis van een bepaald bod of een mogelijk alternatief. Aan het einde berekent hij het aantal punten dat je hebt gehaald. Als de tegenstanders al aan de beurt zijn geweest kan hij gelijk zeggen of je doorgaat, anders moet je in spanning afwachten of je hebt gewonnen of verloren. Sjoerd geeft zijn aantekeningen aan Maarten Schollaardt die het artikel schrijft.

Spel 3 Z/OW
West (Gijs)       Oost (Albert)
♠ V763              ♠ 52
♥ HV                 ♥ T97
♦ T3                  ♦ AHVB975
♣ AV984           ♣ 7

Biedverloop  : W           O
                       1♣  (1♠)  2♦
                       2sa         3sa
Bij navraag zeiden we dat 2♦ 8-11 punten was en niet forcing. Maar in onze eigen nabespreking waren we het wel eens dat we er eigenlijk nooit op zullen passen. Vooral het feit dat je boven de kleur van de openaar biedt maakt het eigenlijk wel rondeforcing. 3SA is potdicht. Zelf bij een schoppenstart en de A of H in Zuid maken NZ niet meer dan 3 schoppenslagen zolang je maar niet de vrouw zet.

Spel 8. W/

West (Gijs)        Oost (Albert)
♠ HV52              ♠ AT7
♥ A92                ♥ H765
♦ AV                  ♦ T
♣H632              ♣ AVB85
    
Biedverloop  :  W    O
                        1♣   1♥
                        2sa  4♣
                        4♥    6♣

2SA is MF met 18-19 en ontkent geen 4krt ♥. Met 4♣  stel ik de klaver vast als troef en vraag ik azen. Ik kan ook eerst 3♣ bieden (Checkback) en Gijs vragen naar zijn bezit in de hoge kleuren. Wij hebben daarover de afspraak dat je met 3♦ t/m 3SA aangeeft of je een 3 krt ♥ én een 4 krt ♠ hebt, 1 van beide of geen. Met 4 krt ♥ moet Gijs 4♣/♦ cueen of 4♥ bieden met een ‘matige’ 2SA. Gijs en ik hebben het na de battle gehad of 4♣ na checkback en ontkenning van een vier krt ♥ nog steeds klaver troef en azenvragen is. Daar is natuurlijk best een afspraak over te maken, maar weten we die nog als het over anderhalf jaar een keer voorkomt. Die kans wordt steeds kleiner.
Hier pakte de kort door de bocht aanpak prima uit. Na 4♥ van Gijs heb ik nog wel even nagedacht over 7, maar wij hebben geen afspraken waarmee we uit kunnen zoeken of west een dubbelton of AVx ♥  en ♠HV heeft. Die gaan we ook niet maken.


sluiten